Suma pe care trebuie să o declari la orice vamă din Uniunea Europeană
02.08.2022

Stiati ca Dacă intenţionaţi să intraţi sau să ieşiti dintr-o țară UE cu suma de 10.000 de euro sau mai mult, trebuie să declarați suma autorităţilor vamale? Regula este valabilă și la intrarea sau ieșirea din România.

Nu există o limită de bani pe care o puteți avea la purtător, dar dacă suma depășește 10.000 de euro ea trebuie declarată la vamă.
Pentru a face acest lucru, este necesar să completați o declarație de transfer de bani în numerar. Declarația de numerar înregistrează informații privind proveniența economică și utilizarea viitoare a numerarului.

Cei care nu prezintă declarația și sunt descoperiți în timp ce transportă suma de 10.000 de euro sau mai mult, riscă sancțiuni grave care cresc în funcție de sumă. Se poate confisca fie 30%, fie 50% din bani și amenda poate ajunge de la 10 la 50% din suma care depășește valoarea de 9.999 euro. Amenda minimă în acest caz este de 300 de euro.

Conform noilor norme, autoritățile vamale sunt autorizate să ia măsuri și în cazul unor sume mai mici de 10.000 euro dacă există indicii că numerarul este legat de activități infracționale.

Conform ANAF, cei 10.000 de euro pot fi bancnote sau monede inclusiv instrumente monetare la purtător, precum cecuri de călătorie, bilete la ordin și mandate poștale.