Se închide prima fabrică de vagoane marfă din țară, după 130 de ani de existență
08.04.2025

Astra Vagoane Marfă Arad va fi închisă în iunie. Aproape 700 de angajați intră în șomaj colectiv

Astra Vagoane Marfă din Arad, prima fabrică de vagoane de marfă din România, înființată în 1891, se pregătește să tragă obloanele după o activitate neîntreruptă de 130 de ani. Decizia aparține actualilor proprietari americani, care vor păstra doar fabricile din Turnu Severin și Caracal, iar unitatea din Arad va fi închisă complet la sfârșitul lunii iunie.


Decizie neașteptată și dureroasă pentru angajați

Aproape 700 de angajați vor fi disponibilizați colectiv, mulți dintre ei fiind trecuți de 50 de ani, cu responsabilități familiale și rate bancare. Oamenii spun că vestea a venit pe neașteptate, după ce în urmă cu doar o lună, discuțiile cu sindicatele nu anunțau nimic îngrijorător.


Sergiu Pele, lider de sindicat:

„Am discutat cu conducerea acum o lună și nu se punea problema închiderii. E un șoc pentru angajați, mai ales pentru cei în vârstă. Majoritatea nu-și vor găsi ușor un alt loc de muncă.”


Produsele vor fi relocate, oamenii rămân pe dinafară

În fabrica din Arad se produceau în prezent boghiuri și cisterne. Întreaga producție va fi mutată în celelalte două unități din sudul țării. În ciuda vechimii și importanței istorice a fabricii, angajații vor primi, cel mai probabil, doar două salarii compensatorii.


Mihaela Jude, inspector AJOFM Arad:

„Este cea mai mare trimitere în șomaj colectiv din Arad de până acum. Suntem în discuții pentru sprijinirea angajaților afectați.”


O fabrică istorică, posibilă miză imobiliară

Astra Vagoane Marfă a fost fondată în 1891 și a funcționat fără întrerupere, trecând peste războaie, naționalizare și perioada post-comunistă. După 1990, toată producția era destinată exportului. Fabrica, aflată astăzi aproape de centrul orașului, ocupă un teren cu valoare imobiliară ridicată, ceea ce alimentează suspiciunile că închiderea ar putea fi legată de viitoare dezvoltări imobiliare.


Călin Bibarț, primarul Aradului, și fostul lider sindical Ioan Rusu, au atras atenția asupra gravității deciziei, Rusu numind-o „o crimă împotriva industriei arădene”.


Viitor incert pentru sute de familii

În timp ce americanii își reconfigurează activitatea industrială, pentru sute de familii din Arad urmează o perioadă grea. Închiderea uneia dintre cele mai importante fabrici din oraș lasă un gol economic și social greu de acoperit.