CJA caută soluţii pentru independenţă energetică
16.08.2022

Consiliul Județean Arad caută soluții ca unele dintre clădirile sale să devină independente energetic. Asta, în contextul în care valoarea energiei electrice cumpărată de pe bursă a crescut de șapte ori!
Consiliul Județean a contactat administrația locală a orașului Makó, din Ungaria, unde se implementează un sistem de valorificare a energiei geo-termale. De asemenea, în parteneriat cu Universitatea "Aurel Vlaicu" și cu primăria comunei Buteni, Consiliul Județean a depus un proiect din Fondul Norvegian pentru schimb de experiență cu o universități și administrații locale din Norvegia, pentru implementarea unor soluții de energie verde. Și nu în ultimul rând, mai multe companii din Arad au fost contactate pentru a ajuta echipa Consiliului Județean cu o posibilă soluție de viitor.

Iustin Cionca a precizat că există posibilitatea finanțării din fonduri europene a unor proiecte publice pe energie verde, iar Consiliul Județean Arad este interesat de aceste finanțări.
În paralel, Consiliul Județean a câștigat proiecte de eficientizare energetică pentru mai multe dintre clădirile sale. De exemplu, la Spitalul Municipal, unde Consiliul Județean renovează corpul principal de clădire, sau la noile Spitale de Oncologie sau Psihiatrie, unde soluțiile de eficientizare energetică au fost incluse în proiectul tehnic. Se mai muncește pentru proiectul de renovare energetică a clădirii Bibliotecii Județene A.D. Xenopol și a Complexului Muzeal Arad (clădirea de pe str. Horia). Proiectele se vor depune pentru finanțare prin PNRR etapa 2, sau pe fondurile de la Administrația Fondului de Mediu (AFM).