Al doilea angiograf achiziționat de CCJA a ajuns în patrimoniul Spitalului Județean
30.03.2022

Al doilea angiograf achiziționat de Consiliul Județean Arad a ajuns în patrimoniul Spitalului Județean Arad. Aparatul va fi folosit în Laboratorul de Cardiologie Intervențională, în regim ambulatoriu. Aparatul este instalat în spațiul special amenajat de Consiliul Județean și urmează să fie pus în funcțiune după primirea autorizației de utilizare de la CNCAN.

Dr. Cristian Dina, coordonatorul Laboratorului de Cardiologie Intervențională, a declarat: ,,Achiziționarea noului angiograf și darea sa în funcțiune reprezintă o etapă importantă în procesul mult mai amplu și de durată al modernizării cardiologiei arădene. Aparatul va permite obținerea unor avantaje importante pentru pacienții arădeni și în egală măsură pentru Spitalul Județean.

Acest aparat de ultimă generație ne va permite să efectuăm procedurile de diagnostic invaziv pentru bolile arterelor coronare, dar și ale arterelor capului și membrelor inferioare în regim ambulator, cu o ședere de durată minimă în spital, de doar două-trei ore. În acest fel se va reduce considerabil disconfortul pacienților, pe care orice spitalizare îl presupune, dar se va reduce și presiunea pe paturile de spital, acestea rămânând disponibile exclusiv pentru pacienții cu urgențe cardiovasculare.

Angiograful General Electric va permite efectuarea unei palete mai largi de proceduri, în special la nivelul arterelor capului pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale de origine carotidiană, cât și la nivelul arterelor membrelor inferioare pentru a preveni amputațiile. Având în vedere creșterea cererii pentru aceste tipuri de proceduri, nevoia încă neacoperită în populația arădeană și rezultatele foarte bune de până acum, este de așteptat ca darea în funcțiune a acestui angiograf să permită o creștere semnificativă a numărului de pacienți care vor beneficia de pe urma acestui tip de intervenții, efectuarea unor proceduri pe care nu le puteam realiza până acum, și îmbunătățirea în continuare a ratei de succes procedural.

Această etapă în dezvoltarea Laboratorului de Cardiologie Intervențională și a Cardiologiei arădene în ansamblul ei va fi urmată de înființarea Compartimentului de Electrofiziologie Cardiacă Intervențională, care va deveni funcțional către sfârșitul anului, și care va permite Aradului să devină al șaptelea oraș al României care va putea oferi servicii de maximă modernitate și complexitate atât pentru pacienții județului cât și pentru cei din întreaga zonă de vest a țării”.  

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a adăugat: ,,Facem investiții istorice pentru a ne alinia standardelor internaționale în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, fiindcă  bolile cardiologice reprezintă principala cauză de morbiditate și mortalitate în județul Arad. Îmi doresc ca pacienții să beneficieze la Arad de soluții medicale complexe, iar prin achiziționarea celui de-al doilea angiograful de la Spitalul Clinic Județean de Urgență le oferim acestora avantajul unei spitalizări mai scurte și a unei recuperări mai rapide”.

Valoarea angiografului este de aprox. 3,5 milioane lei și este finanțată din fonduri europene nerambursabile câștigate de Consiliul Județean Arad.