Păstrând Credința Vie: Drumul Crucii la Mănăstirea Hodoș-Bodrog
03.05.2024

O Tradiție Veche, Păstrată cu Sfințenie

În cea mai veche mănăstire ortodoxă cu viață monahală neîntreruptă din România, Hodoș-Bodrog, credincioșii au reînviat astăzi, în Vinerea Mare, Drumul Crucii, o tradiție ce se menține cu sfințenie de-a lungul timpului.


Procesiuni Anuale

Procesiunea Drumului Crucii are loc de două ori pe an, cu ocazia Paștelui și la Adormirea Maicii Domnului. Credincioșii din întreg vestul României și chiar cei care muncesc în vestul Europei vin aici pentru a participa la această procesiune specială, simțind că se apropie mai mult de Iisus, Maica Sfântă și Dumnezeu Tatăl.


Un Parcurs Spiritual

Drumul Crucii se întinde pe o distanță de 2 kilometri, pe care credincioșii îl parcurg dus-întors, oprindu-se la cele 14 cruci, simbolizând cele 14 patimi ale Mântuitorului Iisus. Procesiunea este oficiată după modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim, iar credincioșii se opresc la fiecare cruce pentru a aprinde lumânări și a se ruga.


Sfințenie în Continuare

Mănăstirea Hodoș-Bodrog găzduiește slujbe aproape încontinuu, iar la miezul nopții de sâmbătă se va oficia Sfânta Slujbă a Învierii. Ritualurile speciale continuă și după Paște, inclusiv Sfințirea Apei și Taina Sfântului Maslu.


O Istorie Copleșitoare

Situată la doar 15 kilometri de municipiul Arad, Hodoș-Bodrog este cea mai veche mănăstire cu viață monahală neîntreruptă din țară, atestată încă din 1177. Aici se găsește o Icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, considerată făcătoare de minuni, care a dat naștere legendei despre înființarea mănăstirii.

Numele mănăstirii vine de la taurul care a descoperit icoana şi pe care îl chema Hodoş. Pentru a confirma datele tradiţiei, se mai păstrează încă, în biserica mănăstirii, capul taurului care a descoperit Icoana, precum şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.