23 aprilie – Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință. Tradiții, semnificații și onomastici
23.04.2025

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox, este sărbătorit anual pe 23 aprilie. Cunoscut și ca “purtătorul de biruință”, Sfântul Gheorghe este un simbol al curajului, credinței și victoriei spirituale.


Este o zi cu cruce roșie, marcată în calendarul creștin-ortodox, iar peste un milion de români își sărbătoresc onomastica în această zi. Printre numele celebrate se numără George, Gheorghe, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gherghina, Gică și alte derivate.


Cine a fost Sfântul Gheorghe?

Născut în Capadocia, în secolul al IV-lea, din părinți creștini, Sfântul Gheorghe a devenit militar în slujba împăratului Dioclețian. A fost un apărător ferm al credinței în Hristos și, în urma persecuțiilor religioase, a fost întemnițat și supus la chinuri. Potrivit tradiției, a înviat un om din morți și a scos un demon dintr-un idol, motiv pentru care a fost condamnat la moarte, fiind decapitat pe 23 aprilie. Ziua sa de prăznuire a rămas această dată.


Tradiții și credințe populare

În credința populară, Sfântul Gheorghe este protector al naturii, al vegetației și al forțelor binelui. Este o zi în care se adună plante medicinale, despre care se crede că au puteri vindecătoare dacă sunt culese acum.


Se spune că dacă e rouă multă în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, anul va fi bogat în recolte. Iar dacă ouă găina în această zi, e semn de grâu și fân din belșug.


Ocrotitor al Forțelor Terestre Române

Pe lângă dimensiunea religioasă, Sfântul Gheorghe este și ocrotitorul Forțelor Terestre ale Armatei Române, fiind un simbol al vitejiei și al luptei pentru dreptate.