Vizită inedită la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Arad
26.05.2024

Peste 100 de persoane s-au înscris pentru a vizita Penitenciarul de Maximă Siguranță din Arad, cea mai mare închisoare din România, în cadrul campaniei "Turist la tine acasă" organizată de asociația Arad Free Tours. Evenimentul, ajuns la cel de-al 5-lea an de existență, a avut ca scop explorarea unor locuri mai puțin accesibile publicului larg.


Detalii despre Vizită

Vizitatorii au fost întâmpinați de comisarul de poliție penitenciară Elvis Dobrescu, comandantul Penitenciarului Arad, care le-a fost ghid pe parcursul turului. După trecerea prin filtrele de securitate, turiștii au avut ocazia să vadă partea administrativă a unității, echipamentele folosite în diverse situații, mașinile de transport ale deținuților, biblioteca penitenciarului cu peste 20.000 de cărți, studioul radio-tv al închisorii, zona de reintegrare socială și spațiile destinate vizitelor.


Mărturii ale Participanților

O mamă și-a adus adolescenții pentru a le arăta cât de valoroasă este libertatea și cât de ușor se poate pierde. Un bărbat a venit împreună cu soția și copilul pentru a le oferi o lecție de viață. Turiștii nu au avut contact direct cu deținuții, dar au vizitat biserica penitenciarului, unde preotul Vlad Oneț a explicat că duminica participă aproximativ 80 de deținuți la slujbe.


Detalii Suplimentare

Asociația Turism Alternativ, reprezentată de Mario Csipai, a organizat turul la Penitenciarul Arad. Inspectorul de poliție penitenciară Andrei George Băețan, purtător de cuvânt al penitenciarului, a subliniat că aceasta este cea mai mare închisoare din România, cu 1.505 deținuți. Datorită măsurilor speciale de securitate, doritorii au trebuit să se înscrie pe o listă cu locuri limitate. Datorită interesului mare, organizatorii iau în considerare repetarea turului în viitor.


Vizita, un real succes

Penitenciarul din Arad, întins pe aproximativ 12 hectare, este unul dintre cele mai moderne din România, oferind condiții avansate de detenție și reintegrare socială. Vizita a fost un succes, oferind o perspectivă inedită asupra vieții în interiorul unei închisori de maximă siguranță.