Să ne amintim de Unire!
22.01.2020
În urmă cu aproape 160 de ani, românii din Ţara Românească şi Moldova îşi alegeau pentru prima dată domnitorul. Pe 24 ianuarie 1859, candidaţii munteni au decis să se retragă iar în fruntea Ţării Româneşti a fost ales domnitorul Moldovei. În ciuda opoziţiei a trei Imperii, românii au hotărât să formeze o singură ţară.

Scandalul diplomatic imens - a dus la reluarea alegerilor, iar rezultatul a fost o adunare favorabilă Unirii. Românii din ambele Principate au transmis Puterilor Europene că doresc autonomie faţă de Turcia, Unirea Principatelor sub un Principe Străin, neutralitate şi reforme sociale. Răspunsul a venit sub forma aşa-numitei Convenţii de la Paris. O Constituţie în dublu exemplar pentru Principatele care rămâneau separate.

Următorul pas a fost şi el dificil. În Moldova, deşi 33 din 55 de delegaţi erau unionişti, în cursă se înscriseseră nu mai puţin de 38 de candidaţi. Printre ei şi fostul domnitor Mihail Sturza, conservator, dar şi unionistul Costache Negri sau aga, adică şef al Poliţiei, Lascăr Catargiu. Când au constatat că nici unul din şefii grupărilor mai puternice din adunare nu poate obţine majoritatea, au renunţat cu toţii la candidatură în favoarea colonelului Alexandru Ioan Cuza.

Unii aradeni isi mai amintesc azi lectiile de istorie din scoala care vorbeau despre gloriosul domitor Alexandru Ioan Cuza. Altii au vazut la televizor au citit pe internet dar nu au retinut cum a fost cu Unirea.

Istoria si-a continuat cursul iar romanii erau pentru prima oara uniti sub domnia unui mare om de stat.
Problema cea mai gravă a apărut când Alexandru Ioan Cuza a decis, iar soţia sa a acceptat, să adopte legal pe cei doi fii ai săi din relaţia extraconjugală cu Maria Obrenovici. Pentru mulţi membri ai Partidei Naţionale aceasta a fost semnalul că domnitorul Unirii Principatelor vrea o dinastie proprie, idee contrară proiectului de ţară exprimat în Divanurile Ad-Hoc. O coaliţie altfel imposibilă - între conservatori şi liberali radicali, de aceea i s-a spus "monstruoasă", l-a înlăturat pe Alexandru Ioan Cuza de la putere în februarie 1866.